Wednesday 21 January 2009

“Petö Pestalozzirol elnevezett ambulanciat letesitett, es az ide bejarok teritesi dijabol uzemeltette az osztalyt.

A Svajci Voroskereszt adomanyaibol pokrocokat kapott a gyerekek reszere. Dr Hans v. Fischer, a Centrale Sanitaire Suisse vezetoje ketszer latogatta meg az intezetet, es abbol az alkalombol egyszer a szovetseg hivatalos lapjaban, egyszer pedig levelben nyilatkozott.
Azt hiszem, hogy on egy olyan kezelesi eljarast vezetett be amely egyedul all az egesz vilagban. A kis athetotikus aki kessel es villaval eszik, orokre emlekezetemben marad. On a modszerevel egy olyan teruletre hatolt be, amelytol eddig az orvosi kezeles elzarkozott. A sulyos itelet: gyogyithatatlan, amely eddig ezen szerencsetlenek felett elhangzott, elveszitette ervenyet, amiota ez a kezelesi modszer letezik. A kis betegek akiket kezelnek, az egesz vilagon gyogyithatatlan nyomorekok otthonaiba kerulnek. A mozgasgyakoraltokon kivul csoportos kezeles es neveles donto szerepet jatszik.”

Petö Pestalozzirol elnevezett ambulanciaja …” Igy szerepel ez mar a
svajci egeszsegugyi hatosagok leveleiben is (1948. Junius 10)
CENTRALE SANITAIRE SUISSE “…die Besichtigung Ihres Werkes in der PESTALOZZI-AMBULANZ… Ich glaube, dass Sie hier eine Behandlungsmethode eingefurt haben, die in der ganzen Welt einzigartig dastehen durfte.” Der Prasident dr. med. Hans von Fischer”

Hári Mária A Konduktiv Pedagogia Tortenete page 28.
MPANNI Budapest 1997

http://sourcesense.blogspot.com/search/label/Pedagogy

http://sourcesense.blogspot.com/2009/01/pestalozzi-how-gertrude-teaches-her.html

http://www.archive.org/stream/howgertrudeteach00pestuoft

No comments: